-
Priprema20 min
-
Kuhanje30 min
Kuglice od crvene leće i bulgura su divan turski klasik. Poslužuju se u mnogim turskim domaćinstvima i smatraju se hladnom mezom. Tradicionalno mercimek köftesi se poslužuje sa začinskim biljem i svježim listovima salate. Odlične su kao užina ili čak ručak ili večera.
Sastojci
Koraci
Crvenu leću operite i dodajte u šerpu zajedno sa vodom i malo soli. Nakon što zavri kuhajte 20-25 minuta na srednje jakoj temperaturi. Leća treba biti kuhana i izgledati kao gusta supa. Kada skinite sa kola sačekajte 5 minuta da se leća malo ohladi.
Kuhanoj leći dodajte bulgur, izmiješajte i poklopite. Sačekajte 10-15 minuta.
U međuvremenu u tavi zagrijte 3 kašike maslinovog ulja, dodajte luk i malo soli. Dinstajte dok luk ne omekša, a zatim dodajte pastu od paradajza i paprike. Kuhajte 3-4 minute a zatim skinite sa kola.
Kada se sve malo ohladi, dodajte i leću sa bulgurom i smjesu sa lukom u tepsiju. Dodajte i kumin, biber, preostalu so i maslinovo ulje. Izmiješajte.
Dodajte mladi luk i izmiješajte.
Zatim dodajte peršun i opet izmiješajte.
Oblikujte kuglice, a zatim ih po želji možete uvaljati u peršun ili susam.
Kuglice od crvene leće i bulgura
Sastojci
Follow The Directions
Crvenu leću operite i dodajte u šerpu zajedno sa vodom i malo soli. Nakon što zavri kuhajte 20-25 minuta na srednje jakoj temperaturi. Leća treba biti kuhana i izgledati kao gusta supa. Kada skinite sa kola sačekajte 5 minuta da se leća malo ohladi.
Kuhanoj leći dodajte bulgur, izmiješajte i poklopite. Sačekajte 10-15 minuta.
U međuvremenu u tavi zagrijte 3 kašike maslinovog ulja, dodajte luk i malo soli. Dinstajte dok luk ne omekša, a zatim dodajte pastu od paradajza i paprike. Kuhajte 3-4 minute a zatim skinite sa kola.
Kada se sve malo ohladi, dodajte i leću sa bulgurom i smjesu sa lukom u tepsiju. Dodajte i kumin, biber, preostalu so i maslinovo ulje. Izmiješajte.
Dodajte mladi luk i izmiješajte.
Zatim dodajte peršun i opet izmiješajte.
Oblikujte kuglice, a zatim ih po želji možete uvaljati u peršun ili susam.
Ocijeni