Kuglice od crvene leće i bulgura

Kuglice od crvene leće i bulgura
  • Priprema
    20 min
  • Kuhanje
    30 min

Kuglice od crvene leće i bulgura su divan turski klasik. Poslužuju se u mnogim turskim domaćinstvima i smatraju se hladnom mezom. Tradicionalno mercimek köftesi se poslužuje sa začinskim biljem i svježim listovima salate. Odlične su kao užina ili čak ručak ili večera. 

Kuglice od crvene leće i bulgura

Sastojci

Koraci

Korak 1

Crvenu leću operite i dodajte u šerpu zajedno sa vodom i malo soli. Nakon što zavri kuhajte 20-25 minuta na srednje jakoj temperaturi. Leća treba biti kuhana i izgledati kao gusta supa. Kada skinite sa kola sačekajte 5 minuta da se leća malo ohladi.

Korak 2

Kuhanoj leći dodajte bulgur, izmiješajte i poklopite. Sačekajte 10-15 minuta.

Korak 3

U međuvremenu u tavi zagrijte 3 kašike maslinovog ulja, dodajte luk i malo soli. Dinstajte dok luk ne omekša, a zatim dodajte pastu od paradajza i paprike. Kuhajte 3-4 minute a zatim skinite sa kola.

Korak 4

Kada se sve malo ohladi, dodajte i leću sa bulgurom i smjesu sa lukom u tepsiju. Dodajte i kumin, biber, preostalu so i maslinovo ulje. Izmiješajte.

Korak 5

Dodajte mladi luk i izmiješajte.

Korak 6

Zatim dodajte peršun i opet izmiješajte.

Korak 7

Oblikujte kuglice, a zatim ih po želji možete uvaljati u peršun ili susam.

Pogledajte još

Ocijeni

Vaša email adresa neće biti prikazana. Polja označena * su obavezna!